ترجمه مقاله طبقه بندی مشتریان در فروشگاه های آنلاین
طبقه بندی مشتریان در فروشگاه های آنلاین بر اساس فاکتورهای تاثیرگذار بر نیت مشتریان برای خرید
Segmenting customers in online stores based on factors that affect the customer’s intention to purchase
چکیده:
این مطالعه روندی را پیشنهاد میکند که به فروشگاههای آنلاین این امکان را میدهد تا از طریق طبقهبندی مشتریان خود بر اساس دادههای نمودار روانشناسی، به بازاریابی خاص و سفارشی بپردازند. فروشگاههای آنلاین با شناسایی ارزش مشتریان بهنگام طبقه بندی آنها به گروههایی با نیات مشابه برای خرید، بر فعالیتهای پر منفعتتر تمرکز مینماید. بر اساس تحقیقات قبلی که رفتار مشتریان آنلاین را در خصوص خرید کردن تعریف میکرد و توضیح میداد، این تحقیق برای طبقهبندی مشتریان آنلاین از فاکتورهایی استفاده کرد که بر نیت مشتریان برای خرید کردن از وب اثر میگذارد. ما نتایج خوشهبندی نقشه خود سازمان یافته (SOM) و الگوریتم k را در یک مدل واحد تلفیق نمودیم. فروشگاههای آنلاین میتوانند بازاریابی تبلیغاتی را توسعه داده و برای مشتریان الکترونیکی و آنلاین خود که باارزشتر و امیدوارکنندهتر هستند، بر اساس قطعات بازارکه توسط روند ما ارائه گردیده است، خدمات شخصی ارائه نمایند.
لغات کلیدی: طبقهبندی مشتریان، فروشگاه آنلاین، روش و متد نزدیکترین همسایه k، خوشهبندی
سفارش ترجمه تخصصی مدیریت بازاریابی
سفارش ترجمه تخصصی مدیریت بازاریابی
سفارش ترجمه تخصصی مدیریت بازاریابی
1. مقدمه
از زمان ترویج فروشگاههای آنلاین، این فروشگاههایک بازار ضروری برای مشتریانی است که قصد دارند آنچه را که میخواهند، بخرند. در ابتدا اغلب مشتریان در مورد اینکه آیا خرید محصولات از طریق فروشگاههای آنلاین که سایت amazon.com شروع به فروش آنها کرده است، خوب است یا خیر. با وجود این، همانگونه که استفاده از اینترنت در موراد مختلف بیشتر شایع میشود، خرید آنلاین امروزه بعنوان بخشی از زندگی ما ریشه میگیرد. هر روزه تعداد زیادی از فروشگاههای آنلاین به دلیل موانع ورود در سایبر ظاهر میشوند که برای مغازههای هم یک فرصت و هم یک تهدید است. کاهش تدریجی سهم فروشگاههای آنلاین، آنها را وادار میسازد تا به دنبال راههایی برای نجات و زنده نگه داشتن خود در بازارهای رقابتی آنلاین باشند. فروشگاههای آنلاین متوجه شدند که باید خدمات و محصولات خاص، شخصی و خصوصی، و متفاوتی را برای مشتریان خود ارائه نمایند تا بتوانند با رقیبان خود در بازار آنلاین رقابت نمایند.
به طور کلی، اغلب مشتریان تصمیم میگیرند با تکیه بر اطلاعات ارائه شده بر روی صفحه نمایش کامپیوتر در فروشگاههای آنلاین خرید کنند. رفتارهای خرید مشتریان به شدت تحت تأثیر اطلاعات و خدماتی است که توسط فروشگاههای آنلاین ارائه میگردد. این فروشگاهها برای برای برقراری و حفظ رابطه با مشتریان باید رفتارهای مشتریان خود را درک کنند. بنابراین، آنها باید ارزش مشتریان را ارزیابی نموده و روشهای طبقه بندی مشتری را برای طراحی و اجرای استراتژیهایی جهت به حداکثر رساندن ارزش مشتریانشان، انتخاب نمایند. ترجیحات مشتریان متفاوت است، به همین دلیل طبقه بندی مشتریان به فروشگاههای آنلاین کمک میکند تا بر اساس ترجیحات مشتریان به آنها خدمات ارائه نمایند.
فطعهبندی مشتری یک موضوع تحقیقاتی است که محققان را در زمینه داده کاوی کنجکاو میکند زیرا دادههای گسترده برای داده کاوی مناسبند و الگوها و قوانین در نتیجه داده کاوی شناسایی میشوند که نقش حیاتی در داده کاوی دارند. از داده کاوی برای طبقه بندی مشتریان با دادههای دموگرافیک (آمارگیری نفوسی) و تعاملی دادههایی که فقط از طریق جستجو در پایگاه دادهها، با توجه به فروش بین فروشگاهها و مشتریان، در دسترس است؛ استفاده میشود. با وجود این، دادههایی که از پایگاه دادهها انتخاب میشوند هر آنچه که مربوط به اعتقادات مشتری باشد را در بر نمیگیرد، هر چند این اعتقادات ممکن است بر نیت و قصد مشتری برای خرید به شدت اثر بگذارد. به همین دلیل، محققین به فاکتورهایی علاقهمندند که رفتار مشتریان برای تصمیم گیری برای خرید اثر میگذارد. اغلب مطالعات مربوط به رفتار مشتری، مدل تحقیقاتی خود را با استفاده از این فاکتورها ارائه نموده و آن را با دادههایی که از تحقیقات به دست آمده است، بصورت آماری آزمایش کردند. اگرچه مطالعات بسیاری به تشریح و توضیح رفتار مشتری کمک نمودهاند، به دنبال استفاده از نمودار روانشناسی مشتری برای طبقه بندی آنها از طریق داده کاوی نبودند. علت این امر، این است که دادههای نمودار روانشناسی که برای داده کاوی مورد نیاز است در ذهن مشتریان ذخیره و انبار میشود و در هیچ پایگاه دادههایی که ساختار درست و مناسب داشته باشد، وجود ندارد.
این مطالعه روندی را پیشنهاد میکند که فروشگاههای آنلاین را قادر میسازد تا مشتریان خود را از طریق تکنیکهای داده کاوی مبتنی بر دادههای نمودار روانشناسی طبقهبندی و طبقهبندی نمایند. روند ما برای طبقه بندی مشتریان، سه مرحله (فاز) دارد. فاز اول برای محرز نمودن فاکتورهایی است که بر نیت و قصد مشتریان برای خرید از وب اثر میگذارد. بنابراین، ما از طریق مطالعات مربوط به موضوعاتی نظیر مدل موفقیت سیستم اطلاعاتی و عوامل تعیین کننده خرید،یک مدل معادلاتی ساختاری (SEM) درست کردیم. فاز دوم برای طبقهبندی مشتریان آنلاین از طریق تلفیق SOMها و الگوریتم k با توجه به فاکتورهای انتخاب شده در فاز اول است. فاز سوم برای معلوم کردن مشتریان مشابه از این بخشها و قطعات از طریق روش نزدیکترین همسایه k است.
این مقاله بدین شرح سازماندهی شده است. بخش 2 به بررسی نوشتارهای مربوط به طبقه بندی مشتری در فروشگاههای آنلاین میپردازد که از روشهای خوشهبندی استفاده میکند. بخش 3 چارچوب تحقیق ما را نشان میدهد. در بخش 4، مدلی ارائه نمودیم که توضیح میدهد چرا مشتریان تصمیم میگیرند از فروشگاههای آنلاین خرید نمایند. ما مشتریان را با تلفیق الگوریتم k و روندهای SOM طبقه بندی نمودیم. در نهایت، روند ما مشتریان جدید را از متد نزدیکترین همسایه k نشان میدهد. نتیجهگیری و پیشنهاداتی برای کارهای آینده در بخش 6 ارائه گردیده است.
2. طبقه بندی مشتریان
شرکتها تلاش میکنند تا با برآورده نمودن نیازهای مشتریان برای مدیریت موفق روابط با مشتری، مشتریانی را جذب و حفظ نمایند. طبقه بندی مشتریان یکی از مؤثرترین روشها برای مدیریت مشتریان مختلف با ترجیحات متفاوت است. طبقه بندی مشتری را بعنوان پروسهای برای قراردادن مشتریان مختلف و ناهمگون در گروههای همگون بر مبنای ویژگیهای مشترک تعریف میکنند که برای مدیریت کاراتر مشتریان مختلف با سلایق و ترجیحات مختلف ضروری است. همچنین، مشتریان با ترجیحات مشابه را با هم گروهبندی میکند. شرکتها از طریق طبقه بندی مشتریان، برای هر یک از گروههای طبقهبندی شده استراتژیهای بازاریابی مختلفی را به کار میگیرند. طبقه بندی مشتریان نه تنهای رضایت مشتریان را افزایش میدهد بلکه موجب افزایش مزایای مورد انتظار شرکت نیز خواهد شد. چن و همکاران (2007) متذکر شدند که استراتژیهای مختلف بازاریابی مورد استفاده در طبقه بنید مشتریان، ارزش مشتریان را بیشتر میکند. با برآورده ساختن نیازهای مشتریان، ارتباطات طولانی مدت کشتریان و شرکت حفظ خواهد شد. بعلاوه شرکتها میتوانند با جلب و حفظ مشتریان با ارزش درآمد خود را افزایش دهند و در محیط رقابتی فوقالعاده، یک موقعیت پیشرو داشته باشند. از طبقه بندی مشتری بعنوان یک میدان مهم تحقیقاتی در زمینه تجارت الکترونیک یاد شده است زیرا در این صورت میتوان بر اساس قطعاتی که مشتریان در آن قرار میگیرند، به مشتریان در بازارهای آنلاین نسبت به بازارهای آفلاین خدمات بیشتری ارائه نمود.
مطالعات در زمینه طبقه بندی مشتری بر اساس اهداف تحقیقات، عموماً به دو گروه طبقهبندی میشوند. اولین گروه به شناسایی متغیرهایی میپردازد که بیشترین قدرت را با توجه طبقه بندی مشتریان از میان دادههای رفتاری، نمودار روانشناسی، جغرافیایی و دموگرافیک دارند. کوتلر و آرمسترانگ (1989) متغیرهای مختلفی را برای طبقه بندی بازار پیشنهاد نمودند که رفتاری، نمودار روانشناسی، جغرافیایی و دموگرافیک بودند. بیگس (1998) از ابعاد مختلف دادهها برای طبقه بندی مشتریان استفاده کردند: اطلاعات آماری و دموگرافیکی (جنسیت، سن، وضعیت تأهل)، اطلاعات اقتصادی (حقوق و درآمد خانواده)، و اطلاعات جغرافیایی (استان، شهر و سطح تمدن). سویین یارد و اسمیث (2003) دیدگاه سبک زندگی فردی که از اینترنت برای خرید استفاده میکند و فردی که از اینترنت برای خرید استفاده نمیکند طبقه بندی نمودند. سپس ویژگیهای خریداران و غیر خریداران آنلاین را از طریق تحلیل مقایسهای دو گروه ارائه نمودند. چو و کیم (200) از اطلاعات وبلاگ فروشگاه آنلاین برای طبقه بندی استفاده میکنند زیرا مشتریان میتوانند بدون در نظر گرفتن ثبت نام در فروشگاه آنلاین خرید کنند. چن و همکاران (2007) از طالاعات پایه مشتری و میزان تعاملات مشتریان برای طبقه بندی مشتریان استفاده کردند.
نوع دوم مطالعات بر نحوه خوشه بندی قطعات مشتریان توجه دارد. SOM و الگوریتم k دو روش بسیار متداول برای طبقه بندی مشتریان میباشند. SOM یک روش هوشمند مبتنی بر شبکههای عصبی است و از دادههای حاصل از یادگیری تحت نظارت میآموزد. الگوریتم k محبوب ترین و پر طرفدارترین روش آماری از میان روندهای غیر سلسله مراتبی برای خوشه بندی است. چن و همکاران (2007)از SOM برای طبقه بندی مشتریان بازار خرید آنلاین استفاده کردند. جانگ، موریسون و اولیاری (2002) از روش k برای طبقه بندی مشتریان بازار مسافرتی استفاده کردند. شین و سون (2004) از SOM، روش k و روش فازی k برای طبقه بندی مشتریان بازار سهام بر اساس میزان داد و ستدشان استفاده کردند. آنها گزارش دادند روش فازی k از میان سه روش خوشه بندی برای فطعه بندی مشتریان قویتر است. کیانگ، هو و فیشر (2006) از SOM برای گروه بندی مشتریان در بازار ارتباطات دروبرد و مخابرهای استفاده کردند. کو، آن، وانگ و چانگ (2006) تلفیق SOM و الگوریتم k را برای طبقه بندی بازار در صنعت حمل و نقل پیشنهاد دادند. از SOM برای تعیین تعداد خوشهها و نقطه آغاز الگوریتم k استفاده شد که بعدها برای یافتن راه حل نهایی مورد استفاده قرار گرفت.
3. چارچوب تحقیق
این مطالعه روندی را پیشنهاد میدهد که به فروشگاههای آنلاین این امکان را میدهد تا با طبقه بندی مشتریانشان بر اساس دادههای نمودار روانشناسی، بازاریابی خاصی ارائه نمایند. فروشگاههای آنلاین میتوانند با شناسایی ارزش مشتریان، به فعالیتهای سودآورتر توجه نمایند در حالی که مشتریان خود را به گروههای اندک با نیات مشابه برای خرید طبقه و طبقه بندی میکنند.
شکل 1 روندی از طبقه بندی مشتریان را بر اساس دادههای نمودار روانشناسی نشان میدهد. روند ما از سه فاز برای مشتریان استفاده کرد. فاز اول، شناسایی فاکتورهایی است که بر قصد مشتری برای خرید در فروشگاههای آنلاین اثر میگذارد. ما از یک مدل معادلاتی ساختاری برای مدل پیشنهادی استفاده کردیم که فاکتورهایی را که بر قصد مشتری برای خرید بر اساس تحقیقات قبلی اثر میگذارند؛ توضیح میدهد. نتایج مدل معادلاتی ساختاری تأیید میکرد که مدل پیشنهادی معتبر بوده و از نظر آماری در تحلیلهای تجربی مهم و حائز اهمیت است.
مرحله دوم، طبقه بندی مشتریان آنلاین با تلفیق SOM و الگوریتم k با توجه به فاکتورهای انتخاب شده در فاز اول است. در اینجا، ما خوشههای به دست آمده از SOM و الگوریتم k را برای بخشها و قطعات دقیقتر، پچیدهتر و سطح بالاتر تلفیق نمودیم. اگر مشتریان هم از طریق الگوریتم k و هم از طریق SOM به یک خوشه اختصاص داده شوند، قطع به یقین به همان خوشه تعلق دارند. بعنوان مثال، اگر مشتری 1 هم با SOM و هم با الگوریتم k در بخش A طبقه بندی شود، پس متعلق به این بخش است. اگر خوشههای مشتریان بین SOM و الگوریتم k باشد، مشتریان مربوطه به یک خوشه جدید بین دو خوشه مربوطه قرار خواهند گرفت. مثلاً اگر مشتری 2 بر اساس SOM و الگوریتم k، به ترتیب در طبقه A و B قرار گیرند؛ مشتری 2 به بخش AB تعلق دارد. یعنی، مشتری 2 ویژگیهای هر دو بخش A و B را دارد.
در نهایت، مرحله سوم، برای نشان دادن مشتریان مشابه از بخشهای روش نزدیکترین همسایه k است. با استفاده از این روش، برای شناسایی بخش مشتریان، میتوانیم بخشهایی را برای مشتریان جدیدی که در روند خوشه بندی لحاظ نشده بودند؛ اختصاص دهیم. به عبارت دیگر، روش ما مدیران مسئول بازاریابی در فروشگاههای آنلاین را قادر میسازد که از استراتژیهای متفاوت بازاریابی برای هر گروه طبقه بندی شده بدون روند دیگری از خوشه بندی و مشتریان طبقه بندی شده استفاده کنند.
4. طبقه بندی مشتریان با استفاده از روند پیشنهادی
4.1. شناسایی فاکتورها برای طبقه بندی مشتری
بسیاری از مدیران بازاریابی که مسئول فروش محصولات در شرکت خود هستند، همیشه مشتاقند بدانند کدام یک از مشتریان قصد خرید یا نیت خرید از فروشگاه آنها را دارند. در مطالعات بسیاری تلاش شد تا فاکتورهایی که بر قصد خرید مشتریان اثر دارد؛ شناسایی و توضیح داده شوند. این مطالعات بر رفتار مشتریان فروشگاههای آنلاین طی دهه اخیر و از زمانی که تجارت الکترونیک در زندگی ما ریشه کرده است، توجه دارد. هنگامی که فروشگاههای آنلاین با مشتریان خود تعامل تجاری برقرار میکنند، اعتماد مشتری مهمترین فاکتور میشود زیرا تعامل بین تأمین کننده و مشتری در وب سایتهای مجازی رخ میدهد. مشتریان تا زمانی که به اندازه کافی برای تعاملات تجاری اعتماد پیدا نکنند، تمایل چندانی برای پرداخت مبلغ خرید به فروشگاه آنلاین را ندارند. گفن و همکاران (2003)، مشاهده نمودند که اعتماد مشتری به مشتریان کمک میکند تا تصمیم بگیرند که آیا از طریق فروشگاههای آنلاین خرید کنند یا خیر.
اورارد و گالتا (2006)، و مک نایت، چادهری و کاکمار (2002) متذکر شدند که کیفیت درک شده از فروشگاههای آنلاین بر اعتماد مشتریان به فروشگاههای آنلاین اثر مثبت دارد. آنها توضیح دادند که مشتریان زمانی به فروشگاه آنلاین اعتماد میکنند که کیفیت بالای فروشگاه آنلاین را درک کنند. کیفیت درک شده از فروشگاههای اینترنتی را میتوان همان کیفیت وب سایت در نظر گرفت زیرا یک فروشگاه آنلاین یک فروشگاه مجازی است که از فناوری اطلاعات استفاده میکند و ویژگیها و مشخصههای سیستمهای اطلاعاتی را داراست. وب سایتها را میتوان به عنوان سیستمهای اطلاعاتی برای انجام تجارت الکترونیک در نظر گرفت. و سیستمهای اطلاعاتی به سه گروه طبقهبندی میشوند: کیفیت اطلاعات، کیفیت سیستم، و کیفیت خدمات. بنابراین، ما کیفیت فروشگاههای آنلاین را به کیفیت اطلاعاتی، کیفیت سیستمی، و کیفیت خدمات تقسیم بندی مینماییم. کیفیت اطلاعات مستلزم دقت، اعتبار و تکمیل بودن محتوی در وب سایت است. کیفیت سیستم، ویژگیهای سیستم تجارت الکترونیک نظیر کاربرد، در دسترس بودن، اعتبار، قابلیت سازگاری، زمان پاسخگویی، و غیره را داراست. کیفیت خدمات، حمایت همه جانبه و کلی فروشگاه آنلاین از مشتریان را نشان میدهد. وب سایتها به مشتریان خدماتی نظیر لغو، تغییر یا پس دادن ارائه میدهد. اهمیت کیفیت خدمات در فروشگاههای آنلاین بیشتر از آنچه که قبلاً تصور میشد، است زیرا فروشگاههای آنلاین نه تنها نقش تأمین کننده اطلاعات را دارند بلکه تأمین کننده خدمات نیز هستند. شکل 2 ارتباط بین فاکتورهایی که بر نیت و قصد مشتری برای خرید از فروشگاههای اینترنتی بصورت مستقیم و غیر مستقیم اثر میگذارند را نشان میدهد.
برای پایگاه دادهها، ما دادهها را از میان 196 مشتری در کره جمعآوری نمودیم که در زمینه خرید از فروشگاههای آنلاین تجربه داشتند. شرکت تحلیلگر استراتژیک (Strategic Analytics) یک شرکت معروف در زمینه تحقیق در خصوص بازار، گزارش داد که 95% از خانوارهای کرهای از طریق پهنای باند در سال 2008 به اینترنت دسترسی داشتند. کره از میان 58 کشور مقام نخست را در زمینه پهنای باند ارائه شده برای خانوارها دارد. به همین دلیل، اکثر افراد از طریق پهنای باند به اینترنت دسترسی دارند و خرید آنلاین یک روش معمول برای خرید کالا در کره است. آنها گفتند که از مقیاس 5 امتیازی لایکرت برای اندازه گیری باورهای درک شده مشتریان در ارتباط با اعتماد و کیفیت فروشگاههای آنلاین استفاده شد. در این مقیاس، امتیازات از امتیاز 5 برای گزینه کاملاً موافق تا امتیاز 1 برای کاملاً موافق استفاده میشود.از یک پرسشنامه برای پرسیدن سؤالاتی در خصوص استفاده مشتری از اینترنت، اعتماد، کیفیت اطلاعات، کیفیت سیستم، و خدمات استفاده شد. استفاده اینترنت در میان کاربران در جدول 1 آمده است. نهایتاً، ما مدل را با استفاده از مدل معادله ساختاری با AMOS 7.0 مورد تجزیه و تحلیل قرار دادیم.
شکل 1: روند طبقه بندی مشتریان با دادههای نمودار روانشناسی، F: فاکتورهای اثرگذار بر نیت خرید مشتریان آنلاین؛ CBS: مشتریان پایگاه دادهها برای طبقه بندی؛ CAS: حضور مشتریان در پایگاه دادهها برای استفاده از قطعات
4.2. خوشه بندی جهت طبقه بندی و طبقه بندی مشتریان
ما دو نوع روش خوشهبندی را با هم تلفیق نمودیم: SOM و الگوریتم K. همانگونه که در مرحله 2 چارچوب تحقیقمان بدان اشاره شد، این کا برای طبقه بندی بهتر مشتریان در فروشگاههای آنلاین صورت گرفت. در حالی که از روش خوشه بندی تلفیقی ما استفاده میشد، از متغیرهایی در خصوص اعتماد مشتری، کیفیت سیستم، و کیفیت خدمات استفاده شد که از نظر آماری در مدل معادله ساختاری برای متغیرهای دروندادی برای هریک از روشهای خوشه بندی، MOS، و الگوریتم k بسیار مهم است. کیفیت سیستم با 4 متغیر و کیفیت خدمات و اعتماد نیز با 4 متغیر در طول مطالعه اندازهگیری و معیار سنجی شدند. تحلیلهای خوشه بندی با استفاده از الگوریت k و SOM انجام شد در حالیکه ارزشهای متغیرها برای هر فاکتور در متغیرهای درونداد تحلیلهای خوشهای متوسط در نظر گرفته میشد. هم در SOM و هم در الگوریتم k، مشتریان به سه خوشه طبقهبندی شدند. ما دو نتیجه خوشه بندی را از طریق روش پیشنهادی در فاز 2 با هم تلفیق نمودیم. در آخر، مشتریان به 5 خوشه تقسیم شدند (ر.ک جدول3). از تست ANOVA برای تأیید همخوانی و سازگاری افراد در گروهها استفاده شد. در نتیجه این تست، گروههای طبقه بندی شده تا حد چشمگیری با هم تفاوت داشتند (ر.ک جدول4).
در قسمت A، فصد برای خرید بالاست و استفاده ازذ فروشگاههای آنلاین زیاد. برای حفظ مشتریانی که به بخشA تعلق دارند، فروشگاه آنلاین برای حفظ مشتری اقدام به برنامههای تبلیغاتی میکند، برنامههایی نظیر خدمات تحویل رایگان، خدمات تعویض رایگان، کوپن پسانداز و غیره. قسمت AB مشخصههایی بین مشخصههای A و B دارد. متریان در قسمت AB نشان میدهند که باور آنها برای کیفیت خدمات و اعتماد در مقایسه با مشتریان قسمت A نسبتاً کاهش یافته است. فروشگاههای آنلاین برای از بین بردن و رفع کاهش باور مشتریان قسمت AB باید یک برنامه بازاریابی ارائه نمایند. مشتریان قسمت B ـ به دلیل فقدان کیفیت خدمات و اعتماد ـ تمایل و قصدی برای خرید از فروشگاههای آنلاین ندارند. برای تغییر رفتار خرید مشتری و افزایش اعتماد وی، فروشگاههای آنلاین باید محصولات خود را به موقع تحویل مشتری دهند. در صورتی که مشتری سؤالی پرسید یا درخواستی داشت، فروشگاه باید سریعاً پاسخ دهد. قسمت BC مشخصات و ویژگیهایی بین بخش B و C دارد. مشتریان این قسمت از کیفیت خدمات فروشگاههای آنلاین راضی نیستند. برای جلب رضایت مشتریان، فروشگاه اینترنتی و آنلاین باید نهایت تلاش خود را برای ارتقاء کیفیت خدمات در زمینه لغو، استرداد پول، پس گرفتن جنس و غیره مبذول نماید. به عنوان مثال، مشتریان باید از کلیه خدمات فروشگاه آنلاین راضی باشند حتی اگر در واست پس دادن جنی و پس گرفتن پول خود را داشته باشد. مشتریان قسمت C به صورت مرتب از فروشگاه آنلاین خرید نمیکنند. باید آنها را وادار کرد تا بیشتر به فروشگاه آنلاین سر بزنند. مثلاً، فروشگاه اینترنتی باید از طریق کوپنهای تخفیف یا توصیه محصولاتی بر اساس ترجیحات مشتری، آنها را تشویق و تحریک نماید تا از سایت بازدید نمایند.
ما این مشتریانی که پاسخ و واکنش قوی و بسیار قوی برای قصد خرید دارند را به دو گروه مشتریان خرید کننده و مشتریان غیر خرید کننده تقسیم بندی نمودیم (ر.ک جدول 5). بخش A نشان میدهد که احتمال خرید بیش از 55% است. برعکس، در بخش C احتمال خرید تا زیر 10% کاهش مییابد. در بخش A بازاریابی متمرکز بیشتر از بازاریابی کلی و عمومی تأثیر دارد زیرا نرخ خرید برای بازاریابی تبلیغاتی در کل حدود 10% است. بنابراین، شناسایی مشتریان بر اساس بخش و گروهشان فروشگاههای آنلاین را قادر میسازد تا منابع خود را بر روی مشتریان الکترونیکی با ارزشتر و امیدوارکنندهتر متمرکز نمایند.
ما از روش نزدیکترین همسایه k برای شناسایی بخشهای مشتریان استفاده کردیم زیرا نمیتوان همه مشتریان را از قبل در روش خوشه بندی، طبقه بندی نمود. SOM و الگوریتم k ، به دلیل پیچیدگی مکانی سایز سری دادهها، برای سریهای بزرگ دادهها مناسب نیستند. حتی اگر بتوان سری بزرگ دادهها را خوشه بندی کرد، پایگاه دادههای مشتری در فروشگاههای آنلاین همیشه پویاست حتی برای نیم ثانیه زیرا پایگاه دادهها باید اطلاعات به روز شدهای از مشتریان را با افزودن مشتریان جدید که به تازگی فرم ثبت نام ورود به فروشگاه آنلاین را تکمیل کردهاند؛ داشته باشد. روش نزدیکترین همسایه k به فروشگاهها این امکان را میدهد تا از طریق یافتن نزدیکترین همسایه، از خوشه بندی بیپایان اجتناب نمایند. این روش با محاسبه دو به دو فاصله بین مشتریان طبقه بندی شده و مشتریان جدید، نزدیکترین بخش را برای مشتری جدید پیدا میکند. بعلاوه، مشتریان مشتاق نیستند که فقط با هدف خرید از فروشگاههای آنلاین دیدن نمایند. اما در مورد پاسخ دادن به سؤالاتی که مربوط به سه فاکتور هست، مقاومت نشان نمیدهند و این زمانی است که فکر کنند سؤالات مربوط به اقدامات مالی نیست. به همین دلیل، سعی کردیم مشتری پیدا کنیم که احتمال خرید از طریق روند ما برایش بیشتر باشد بدون نیاز به اینکه از وی بپرسیم آیا مایل به خرید است یا خیر.
روند نزدیکترین همسایه k از 39 مورد آزمایشی بر اساس 157 مورد ارجاعی برای طبقهبندی بخش مشتری استفاده نمود. ما در یافتیم که عملکرد نزدیکترین همسایه k با 1 = k بیشتر است اما تجربه خود را با 10 تا 1 = k شبیه سازی نمودیم. دقت این روند با 1 = k، 74/89% است. این بدین معناست که میتوانیم طبقه و بخش مربوط به گروه را با 10% خطا بدون نیاز به داشتن اطلاعاتی در مورد هدف و نیت مشتری برای خرید، شناسایی نماییم.
5. نتیجهگیری
این مطالعه روندی را پیشنهاد نمود که فروشگاههای آنلاین را قادر میسازد تا با طبقه بندی مشتریان خود بر اساس دادهها نمودار روانشناسی ، بازاریابی خاص ارائه نمایند. ما یک مدل تحقیقاتی ارائه نمودیم که نیت مشتری برای خرید در فروشگاه آنلاین را توضیح داده و با مدل معادله ساختاری این مدل را از نظر آماری امتحان نمود. ما متوجه شدیم که سه فاکتور از نظر آماری مهمند: کیفیت سیستم، کیفیت خدمات و اعتماد مشتری.
بر اساس مدل تحقیقاتی، با تلفیق الگوریتم k و SOM برای طبقهبندی بهتر مشتریان، اقدام به خوشه بندی کردیم. از طریق طبقهبندی مشتریان به 5 خوشه دست یافتیم و برای هر قسمت، نیت مشتری برای خرید را مورد بررسی قرار دادیم. روند ما در ارائه و تأمین یک استراتژی بازاریابی خصوصی برای مشتریان قدیمی و جدید، مفید خواهد بود. در نهایت، ما از روش نزدکترین همسایه k برای طبقه بندی مشتریانی که در پایگاه دادهها برای خوشه بندی حضور ندارند، استفاده کردیم. روند ما به مدیران بازاریابی کمک میکند تا مشتریان خود را که تقریباً ناشناس هستند، از قبل بشناسند و برنامههای بازاریابی مختلفی را ارائه نمایند. دقت قابل پیش بینی نزدیکترین همسایه برای k برای استفاده از این روند در بازاریابی تبلیغاتی کافی بود. در مطالعات بعدی، امیدواریم که سایر تکنیکهای اصلی و مهم داده کاوی نظیر شبکههای عصبی، ماشینهای حمایتی، و شجره تصمیم از نتایج ما با پایگاه دادههای بیشتر حامیت نماید.